Workshops 2019

Info workshops tel. 06 57640901, a.stelt@ziggo.nl
 
 
Workshop-programma 2019-2020

Heeft u maar weinig tijd, volg dan een workshop!
        
KORT maar KRACHTIG.  DOE MEE!    
Kennismaken met verschillende technieken,
Zie workshop programma w1 t/m W14 elke tweede workshop 20 % korting* 
Zie voor info en aanmelding www.collage-hoevelaken.nl
Info tel. A.Stelt 06 57640901
                                                
* Deze korting geldt voor de goedkoopste van de twee gelijktijdig gereserveerde workshops 
 
 
 
 
       
W1 
 
Zaterdag 28 september: 
09.30-16.00 uur.
 
Glas Fusen (smelten) met Arrie Huijgen
 
We maken een glaspaneel voor een raamhanger of paneel op sokkel. Tegen een kleine meerprijs wordt uw glaspaneel gestookt tot een decoratieve schaal.
 
Kosten: 60 euro (inclusief lunch!).
Materiaalkosten en stookkosten glas 25 euro. 
  Afbeelding invoegen    


 
W2 
 
Woensdag 2 oktober:
19.30-22.00 uur.
 
Beschilderen van een DIKKE DAME met Connie Hoosbeek.

Vind je keramiek leuk maar is het niet echt een techniek die je aanspreekt, maar ben je wel dol op schilderen, dan is deze workshop echt iets voor jou! In deze workshop ga je een DIKKE DAME beeldje beschilderen. Het beeldje is al klaar, de afwerking bepaal je helemaal zelf. Leef je heerlijk uit en aan het eind van de avond ga je met een mooi origineel kunstwerk naar huis. 
 
Kosten: 25 euro, 
Materiaalkosten: 17,50 euro.

  Afbeelding invoegen    
 
 
W3 
 
Dinsdag 8 en 15 oktober:
19.30-21.30 uur.
 
Japans mozaïek: 'Kintsugi' met Susan Koopman.
 
Je maakt in deze workshop een klein mozaïek object, dat gedragen kan worden als hanger of broche. Met een eigentijdse kintsugi-methode (in Japan repareert men gebroken porselein met puur goud) worden stukjes porselein, keramiek en/of glas aan elkaar gevoegd. Je begint met het selecteren van de onderdelen en maakt met behulp van een mozaïektang een mooie compositie. Deze worden dan vervolgens aan elkaar gelijmd tot een uniek sieraad.                               
 
Kosten: 40 euro. 
Materiaalkosten: 7.50 euro.
Neem zelf mee: porselein, keramiek, glas voorwerpen om te gebruiken, bv. oud theekopje, Delfstblauw schoteltje enz.. 
  Afbeelding invoegen    
     
W4
 
Woensdag 16, 23 oktober en 6 november:
19.00-22.00 uur. 
 
Mozaïek in 3D-techniek met Wilma Jacobi. 

Kent u de kleurige mozaïek dwergjes van de kunstroute 2018? Die kleine draaiende beeldjes met een sluier van mozaïek? In deze workshop leert u de technieken om uw eigen mozaïek sculptuur te maken. We beginnen met een rechthoekige basisvorm, waar vanuit u uw eigen ontwerp maakt of u kiest een voorbeeld ontwerp. U leert ontwerpen met aandacht voor de combinatie van vorm, kleur en textuur. De sculptuur zal, net als de dwergjes, bestaan uit een samenspel tussen cementvlakken en glasmozaïek. Zo ontstaat een spannende wisselwerking tussen de ruwe, matte cement en het kleurige, glanzende glas. U kunt gebruik maken van een regenboog aan glaskleuren en diverse cement tinten.
 
Kosten: 110 euro, 
Materiaalkosten: 40 euro. 
 
  Afbeelding invoegen 
     
W5
 
Zaterdag 19 oktober: 
9.30-15.00 uur en 
 
26 oktober: 
9.30-12.00 uur.
 
Kop(portret) boetseren, naar levend model met Hans Meijbaum.
 
De eerste dag maken we de kop (portret) op een armatuur. Na een periode waarin de klei door drogen aan de buitenkant stevig genoeg is, kunnen we op de volgende zaterdag het werkstuk  bakgereed maken, dus van de armatuur afhalen en uithollen en herstellen. Na volledige droging worden de werkstukken in de keramische oven gestookt. We boetseren met steengoed klei, hetgeen betekent dat het werkstuk na het bakken ook bestand is tegen de buitenlucht.
 
Kosten: 75 euro en 
15 euro materiaalkosten. 
Neem je eigen lunch mee, voor koffie/thee, sapje wordt gezorgd. 
 
  Afbeelding invoegen 
     
W6 
Zondag 27 oktober: 
13.00-17.00 uur.

Workshop dierenfotografie,
met Cornelia Nauta.
"Hoe leer ik een mooie foto maken van mijn huisdier en dieren in de dierentuin”.
 
Dieren fotograferen is lastig, ze poseren niet, bewegen veel en zijn schuw. Daarom is het een goede oefening om te proberen een mooie dierenfoto te maken. U krijgt handige tips om je camera van te voren goed in te stellen, bv. met werken met sluitertijd om een actie te bevriezen,  het werken zonder flits, het scherpstellen wanneer een dier zich bevindt achter een hek. Voor deze workshop kunt u elk type camera gebruiken. Neem een statief mee als u deze bezit en foto’s van uw huisdier of andere dieren die u eerder heeft gemaakt. De dierenfoto’s die u meeneemt gaan we bekijken en na de technische uitleg gaan we naar dierentuin Amersfoort voor een praktische oefening.
 
Kosten: 50 euro inclusief entree dierentuin   
 
   
     
 
W7 
Zaterdag 2 november: 
10.00-15.00 uur.
 
Masterclass expressief portret voor acrylschilders met Inge Reinders.
 
Wat gaan we doen. Tijdens deze workshop maken we een expressief portret op een (groot) doek. Het expressieve in het portret heeft betrekking op de manier van uitdrukken van je werk, het persoonlijke. Wij werken niet met een voorbeeld. Ter inspiratie zijn er wel voorbeelden aanwezig. Voor koffie, thee, limonade en wat lekkers wordt gezorgd.Voor de lunch (zelf meenemen) richten wij ons op de opzet van het schilderij, wij bedenken alvast hoe het eruit moet komen te zien en we oefenen belangrijke gebieden, vormen, kwaststreken en het werken met een palletmes. Je leert iets over warme en koude kleuren en bekijkt hoe je het licht wilt laten vallen en hoe je dit wilt tonen. Hierna kiezen we de (ca. 5) basiskleuren voor het portret en bekijken we welke kleuren tevoorschijn komen door vermenging van deze kleuren. Je maakt je doek klaar en zet de basis van je portret alvast op met verf.Na de lunch ga je ontspannen aan de slag, schildert losjes, beweeglijk en krachtig. Geen details, eigen vormen en felle kleuren. Alles mag en alles kan, zolang het maar jouw expressieve portret wordt. Materiaal: Zelf meenemen. Vooraf ontvang je een materiaallijst met een suggestie voor de basiskleuren en de maat van het doek.  
 
Kosten:45 euro (exclusief materialen).
 
  Afbeelding invoegen 
     
W8 
Zaterdag 9 november: 
9.30-15.00 uur.
 
Romeins mozaïek: leer werken met mozaïekhamer en kapblok met Wilma Jacobi.
 
Het klassieke mozaïekgereedschap uit de tijd van de Romeinen is de mozaïekhamer, met zijn breed puntige uiteinden, in combinatie met het kapblok. Hamer en kapblok zijn uitermate geschikt om de klassieke mozaïekmaterialen marmer en smalti (glas) tot elk gewenst formaat te bewerken. Leer nu zelf marmer kappen tot mozaïek steentjes en gebruik ze in een Romeins of een vrij mozaïek. Je leert de juiste houding,  de verschillende manieren om de mozaïekhamer te gebruiken en hoe je de steentjes plakt met een aantrekkelijk andamenti. Deze methode wordt beoefend door vele internationale mozaïekkunstenaars. Als je graag een Romeins  mozaïek met echt marmer wilt maken, maar liever niet met hamer en kapblok wilt werken, dan is dat ook mogelijk met al voorgekapte steentjes. Deze workshop is geschikt voor beginners en gevorderden. 
 
Kosten: 50 euro.
Materiaalkosten: 15 euro.
 
Voor verschillende marmersoorten, gebruik gereedschap, ondergrond en lijm. Neem je eigen lunch mee, voor koffie/thee, sapje wordt gezorgd.
 
  Afbeelding invoegen 
     
W9 
Zaterdag 9 november: 
9.30-15.00 uur.
 
Model boetseren, naar levend model met Hans Meijbaum.
 
Het gaat bij deze workshop om het leren inschatten (in drie dimensies) van de juiste vormen en proporties. 
 
Kosten: 50 euro, 
Materiaalkosten: 15 euro.
Neem je eigen lunch mee, voor koffie, thee en sapje wordt gezorgd. 
 
   
     
W10 
Dinsdag 12 en 19 november:
19.30-21.30 uur.
 
 
Beeldhouwen met speksteen met Susan Koopman.
 
Deze workshop is een kennismaking in het werken met de zachte steensoort speksteen. We maken met behulp van raspen en schuurpapier een klein object. En ontwerpen een vorm die kan worden gezien als een krachtsymbool, bv. een diervorm, een godinnenbeeldje of een spiritueel symbool. Maar een abstracte vorm kan ook of zonder symbolische betekenis. Het doel is het ontdekken van de mogelijkheden van speksteen en of deze manier van beeldhouwen je aanspreekt. Misschien zelfs wel om ermee verder te gaan.As het object klaar is kan het op een sokkeltje worden gezet of voorzien worden van een gaatje, zodat het op- of omgehangen kan worden als sieraad of amulet.       
 
Kosten: 40 euro.
Materiaalkosten: 5 euro.

 
  Afbeelding invoegenAfbeelding invoegen 
     
W11 
Zaterdag 16 november: 
9.30-12.00 uur.
 
Model schetsen met Hans Meijbaum.
 
Het gaat bij deze workshop met name om het leren inschatten van de juiste proporties in diverse standen c.q. houdingen. 
 
Kosten: 25 euro.
Materiaalkosten 7,50 euro.
 
   
     
 
W12 
Zondag 17 november: 
13.00-17.00 uur.

 
Workshop portretfotografie: (Groot) Ouder en kind met Cornelia Nauta.
 
Mooie portretten maken hoe doe je dat? Hoe gebruik je het licht en welke instellingen zijn handig op je camera om te gebruiken? Waar moet je op letten bij portretfotografie, b.v. hoe kun je foto’s maken zonder flits, of wat is een mooie houding? Hoe gebruik je de knopjes op de camera om spannende foto’s te maken. En hoe kun je er steeds weer anders uitzien op de foto? Je kunt een serieuze foto maken, maar ook een  grappige profielfoto. (Groot)Ouder en kind zijn beide welkom in deze workshop. Neem een camera mee, het type maakt niet uit en een statief, als u deze bezit, en eventueel foto’s die u eerder van het kind hebt gemaakt.
 
Kosten: 40 euro.
 
   
     
W13 
Woensdag 20 november: 
19.30-22.00 uur.

 
Schilderen op hout met Connie Hoosbeek. 
 
Tijdens een gezellige workshop maak je deze gave plank met rendier. Iedereen kan dit, want we schilderen stap voor stap met goede uitleg. De plank kun je daarna gebruiken als serveerplank of tapasplank of je hangt hem op als versiering aan de wand. Ook een leuk idee om samen met vriendinnen of zussen te doen.
 
Kosten: 25 euro. 
Materiaalkosten 17,50 euro. 
 
  Afbeelding invoegen 
     
W14 
Zondag 8 december: 
15.00-19.00 uur.   
 
Reservedatum (bij slecht weer) 15 december.
 
 
Workshop schemer en nachtfotografie met Cornelia Nauta. 
 
De maand december is bij uitstek geschikt om op pad te gaan en sfeervolle foto’s te maken. Deze foto’s kunt u later gebruiken voor een mooie kerstkaart! Schemer en nachtfotografie vereist een andere technische aanpak dan het fotograferen bij daglicht. U gaat na een technische uitleg waarbij ondermeer sluitertijd, witbalans, lichtcorrectie en compositie aan de orde komen op pad om de mooie binnenstad van Amersfoort met kerstverlichting te fotograferen. De foto’s die zijn gemaakt gaan we als afsluiting bekijken. Een eigen statief is wenselijk. De workshop is met name geschikt voor camera’s die handmatig ingesteld kunnen worden.  Twijfelt u of de camera geschikt is, neem dan contact op met de docent  (cornelianauta@online.nl).
 
Kosten: 40 euro.
Start workshop:
Charlotte de Bourbonlaan 181, Amersfoort.  
 
  Afbeelding invoegen 
     
     
 
 
 

   

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave